Onbewust bewust
Als manager besteed je met de grootste zorg aandacht aan je organisatie, de teams en de medewerkers. Je houdt de werkdruk in de gaten, je kijkt hoe de processen verlopen en je voert met bepaalde regelmaat gesprekken. En toch voel je dat er iets is. Dat onderbuikgevoel. Het is niet zichtbaar. Iets wat niet direct te wijten is aan een proces of het gedrag van dat moment. Dit is het werkvlak waar ik graag actief in ben.
Als organisatiecoach ga ik het gesprek aan. Ik kijk, voel en luister. Ik stel waar nodig vragen, zowel pragmatisch als coachend. Net als een individu heeft een team of organisatie namelijk ook te maken met patronen, thema's en verdedigingsmechanismen. Door hier zicht op te krijgen, ontstaat er bewustwording. De vervolgvraag op de bewustwording is of, en zo ja in welke vorm, je hier iets mee wilt. Die beslissingen liggen geheel bij jullie, aangezien jullie ook zelf de antwoorden hebben. Bewust en onbewust.
Organisatieanalyse
Een organisatie heeft evenals een individu een ontstaansmoment, een DNA, ervaringen, maar ook kwaliteiten, valkuilen en patronen. En als je merkt dat het niet loopt en je vinger er niet op kan leggen, dan is het belangrijk om concreet de hulpvraag en de wens te formuleren om zo inzicht te krijgen in dat wat belemmert.
De hulpvraag en wens is voor mij het uitgangspunt met het starten van een organisatieanalyse. De analyse omvat twee paden. Bij het eerste pad werp ik een blik op het verleden, het nu en de toekomst. Het tweede pad is er om inzicht te krijgen op de bedrijfscultuur, de structuren en de processen. De benadering is zowel pragmatisch als coachend.
Klik hier voor het uitgebreidere schema en toelichting op de organisatieanalyse.
Coachingproces
Ter afronding van de organisatieanalyse bespreek ik met je wat ik heb waargenomen. Dit is een open gesprek. Het is veelal een combinatie van feitelijke en gevoelsmatige aandachtspunten. Aansluitend kunnen we bespreken wat ik voor de organisatie en/of het team kan betekenen. Hierna is het aan het management welke keuzes er gemaakt worden.
Op het moment dat je besluit met Positive Supply de samenwerking voort te zetten, start vanaf dat moment de (inter)actie fase. Dit is de fase waar ik aan de hand van gesprekken, methodieken, processen en/of trainingen leidinggevenden en/of medewerkers in hun bewustwordingen, weerstand, ontwikkelingen, gedrag en tempo begeleid. Ik luister, spiegel, reflecteer en ik kan soms lekker porren met als doel bewustwording te realiseren en te laten bedenken hoe nu verder. Bij mij krijg je dus geen strak draaiboek hoe je het moet doen.
Het coachingproces bestaat in z'n totaliteit uit vier fases. Globaal ziet deze er zo uit. Klik hier voor de uitgebreidere versie.
Methodieken
Afhankelijk van de hulpvraag in combinatie met de verrichtte analyse bekijk ik welke methodieken het meest geschikt zijn om tijdens de begeleiding te gebruiken. Eén methodiek die altijd centraal zal staan is het systemisch werken. Bij systemisch werken gaat het om hiërarchie, plek en balans. Van binnenuit. Wat mensen ervaren en uitdragen. Verder werk ik met methodieken waarbij de nadruk ligt interactie, afwisseling hoofd-buik gevoel, out of the box en visualisatie.
Tot slot kan het toepassen van methodieken versterkt worden door het inzetten van trainingsmodules. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 'gesprekken voeren zonder aanname' of 'product eigenaarschap'.
Trainingen
Het doel van de trainingen is om inzicht te krijgen in je eigen en elkaars gedrag, de impact van de interactie en/of het inspelen op dat wat iemand, een team of een organisatie nodig heeft om lekkerder in zijn of haar vel te zitten.
De trainingen zijn in te zetten als op zichzelf staande modules of ter ondersteuning van een begeleidingstraject. De tijdsduur varieert van een dagdeel tot meerdere dagen en de plaats van training kan in company of op locatie zijn. Alles in onderling overleg om maatwerk te kunnen garanderen.
Ik werk tijdens de trainingen graag interactief en visualiserend, afgewisseld met theorie voor de benodigde onderbouwing. Ik hou de rode draad van de training in de gaten, maar als ik even buiten de paden wil lopen, dan zal ik dat zeker niet laten.
Lees meer voor een greep uit de trainingen die je bij Positive Supply kunt volgen.
Tarieven & pakketten
Het coachen van een organisatie bestaat in de fases van oriëntatie en analyse uit een aantal vaste elementen. Zodra een beeld is gevormd van de situatie, start het maatwerk, aangezien iedere organisatie uniek is. Dit is altijd in samenspraak met de opdrachtgever.
Financieel wil je als opdrachtgever, ondanks het maatwerk, graag weten waar je financieel aan toe bent. Exacte prijskaartjes zijn helaas niet te geven. Wel kan ik een richtlijn geven. De opties variëren van betaling per uur tot diverse pakketten, elk met een afzonderlijk doel. Voor meer informatie, klik hier.