Veelgestelde vragen
Het is belangrijk dat je zo goed en volledig mogelijk geïnformeerd bent. Coaching is tenslotte niet iets wat je eventjes in de winkel koopt. Bij coaching komt het meest vertrouwelijke en kwetsbare ter sprake en dat is hoe jij je voelt en wat er rondom jou speelt.
Op mijn website en via social media heb ik je een zo'n persoonlijk mogelijk beeld proberen te schetsen van wie ik ben als mens en hoe ik als coach binnen Positive Supply werk. Wellicht heb je toch vragen. Hieronder staan de vragen geformuleerd die mij in de afgelopen periode tijdens het kennismakings -of intakegesprek gesteld zijn. Staat jouw vraag er niet bij? Bel, app of mail me of gebruik het contactformulier.
Organisatie
Wat is de meerwaarde van een organisatiecoach ten opzichte van een procesbegeleider?
Ik weet niet of je over een meerwaarde kunt spreken. Het is een ander vakgebied. Bij een procesbegeleider ligt de nadruk op de juiste afstemmingen met als doel onder andere efficiency en gemak te kunnen realiseren. Bij organisatiecoaching ligt de focus op de organisatie in haar totaliteit. Net als bij een persoon. Het gaat om de samenhang van gedrag, beschermingsfactoren, DNA, ervaringen, structuren etc. Kortom, dat waar je als organisatie iedere keer tegenaan loopt en de vinger niet op kunt leggen of dat de gewenste verbetering niet lukt.
Wat mag ik van je als organisatiecoach verwachten?
Net als bij individuele coaching is het uitgangspunt de hulpvraag en de wens, aangezien een organisatie of team ook vast kan lopen op belemmeringen waardoor de wens niet haalbaar lijkt. Ik luister zonder aanname en oordeel, omdat iedere organisatie uniek is. Als basis uitgangspunt hanteer ik het systemisch werken: de hiërarchie, de plek en de balans. Ik kijk wat er feitelijk is, ik luister naar de interactie tussen mensen, ik neem de achtergronden van de organisatie mee. Dit alles om de thema’s, beschermingsfactoren, valkuilen en dergelijke zichtbaar te krijgen. Het is aan de organisatie of zij hier iets mee wil. Bij een vervolg kan ik zorgdragen voor verdere begeleiding. Ook hier geldt, net als bij een individu, jullie bepalen uiteindelijk de route en het tijdspad.
Hoe weet ik of je iets voor onze organisatie/team kan betekenen?
Hiervoor heb ik het kennismakingsgesprek. Deze is kosteloos. Tijdens dit gesprek kunnen we wederzijds bepalen of het goed voelt om samen te starten. Het gesprek gaat inhoudelijk deels in op wat er speelt door de hulpvraag en wens te omschrijven en vanzelfsprekend het bespreken van de wederzijdse verwachtingen. Als coach kan ik geen resultaat garanderen, wel inspanning. Ik werk aan bewustwording en inzicht en reik handvaten aan. Alle keuzes en verantwoordelijkheden blijven bij de organisatie zelf liggen.
Kan ik ook losse trainingsmodules of begeleidingstrajecten bij je afnemen?
Dat is zeker mogelijk. Wel hecht ik er waarde aan een kennismakingsgesprek om de aanleiding van de module of traject door te spreken, een eerste indruk te hebben van de organisatie en de mensen die er werken. Dit is puur om maatwerk te kunnen leveren.
Tot welke grootte kan een team en/of organisatie bij je terecht?
Positive Supply werkt voor organisaties en/of teams tot een maximum van ongeveer 50 personen.
Wat is de locatie tijdens trainingen, begeleidingstrajecten en/of teambuildingen?
Positive Supply heeft geen trainingslocatie voor groepen. De locatie bepalen we hierom in onderling overleg. Het kan binnen de eigen muren. Voordeel is geen extra reistijd. Nadeel is dat je niet echt weg bent van je werkplek. De andere optie is dat ik in overleg met jullie wensen een werklocatie reserveer. De kosten hiervoor worden doorbelast.
Individu
Hoe bepaal ik of ik een coach of een andere vorm van therapie nodig heb?
Als je niet goed in je vel zit, is het soms moeilijk om in te schatten welke vorm van therapie je het meest bij bent gebaat. Het doel van een professionele coach is dat je als cliënt(e) geholpen bent door de beste zorg te krijgen. Tijdens het oriënterende en eventueel het aanvullende intake gesprek bepaal ik op basis van de samenhang van je mentale, lichamelijke en emotionele kanten of ik je kan begeleiden of dat ik het vermoeden heb dat het raadzaam is om naar een huisarts, therapeut of specialist te gaan. Vanzelfsprekend bespreken we dit met elkaar.
Hoe weet ik of jij de juiste coach voor mij bent?
Tijdens het oriënterende gesprek bespreken we in grote lijnen wat de aanleiding is van contact, wie ik ben en hoe ik werk. Dit is een kosteloos gesprek. Een fijne manier om zonder enige verplichting te kijken of je met mijn benadering je comfortabel voelt. Tijdens de coachperiode sta ik altijd naast je. Ik werk met methodieken die een interactief karakter hebben. De lach, de pijn en de confrontatie zullen passeren. En in overleg met jou bekijken we wat de beste methode, tijdspad en plek is voor de coaching.
Hoeveel sessies heb ik nodig voor coaching?
Persoonsgerichte coaching is niet vast te leggen in een x-aantal coachsessies. Ikzelf hanteer de sessies die nodig zijn om dat waar het daadwerkelijk om gaat zichtbaar te maken, de bewustwording(en), en de eerste stappen om je te begeleiden in het veranderingstraject dat hierop volgt. In mijn ogen heeft daarna een loskoppeling van de coach een meerwaarde. Laten bezinken. Zien wat er gebeurt. Er gaat namelijk wat veranderen. Met jezelf en in je omgeving. Na een bepaalde periode kun je in één of een paar sessies bekijken waar je staat en of, en zo ja wat, je nog nodig hebt.
Wat als ik niet verder wil verdiepen in wat er speelt?
Dat is geheel aan jou. Jij bent diegene die bepaalt wat aandacht krijgt en wat niet. Op het moment dat bepaalde onderwerpen te gevoelig voor je zijn, dan respecteer ik jouw besluit hierin. Het pad dat je met mij beloopt, is jouw pad en het zijn jouw keuzes. Ik loop met je mee en wijs je op de dingen die ik voel, zie, hoor en ervaar.
Wat is de werkwijze nu met Corona?
Positive Supply volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid. Dit is minimaal 1,5 meter afstand, mondkapje, handen wassen en met regelmaat ventileren. Op het moment dat je merkt dat je klachten hebt, die gerelateerd kunnen zijn aan Corona, heb ik het dringende verzoek om de afspraak te annuleren en na een negatieve testuitslag bij de GGD een nieuwe afspraak te plannen. Er zullen geen kosten van annulering worden doorbelast. Indien de overheid bepaalt dat het werk in de complementaire zorg tijdelijk verboden wordt, ontvang je een bericht van annulering en neem ik contact op zodra het weer mogelijk is. Tussentijds houd ik contact met je, telefonisch of via een videocall.
Worden mijn gegevens met derden gedeeld?
Jouw gegevens worden nooit zonder overleg en toestemming van je met derden gedeeld. Integriteit is één van de kernaspecten binnen coaching. Voor intervisie breng ik wel eens een casus in. Deze is dan geanonimiseerd en niet tracebaar gemaakt.
Kan ik mijn gegevens bij je opvragen?
Als cliënt(e) heb je altijd recht op inzage in je digitale dossier. Deze omvat je persoonlijke gegevens en de korte gespreksverslagen die ik na een coachsessie maak.
Hoe kan ik zien dat jij een professionele coach bent?
Allereerst door mijn aansluiting bij de beroepsvereniging Vereniging Integrale Vitaliteitskunde. Daarnaast heb ik de tweejarige opleiding Levenscoach met positief resultaat doorlopen, evenals de één-jarige opleiding Systemisch Werken en de één-jarige opleiding Psychosociale Basiskennis (de enige opleiding die zorgverzekeraars accepteren in kader van declaraties). Kortom, een goede basis, die jaarlijks verplicht en uit eigen wil naar verdere ontwikkeling aangevuld wordt met intervisies, trainingsdagen en/of opleiding. Uiteindelijk blijft professioneel wel een relatief begrip. Het is uiteindelijk hoe je het in de praktijk toepast en of ik de coach ben die jij nodig hebt.
Trainingen
Wat is het verschil tussen een teambuilding en een training?
Bij een training werk ik aan de bewustwording van een thema dat speelt door het samenspel van trainingselementen en theorie. Een teambuilding is een iets luchtigere versie door de verwerking van het thema in spelopdrachten.
Wat is het verschil tussen een training en een methodiek?
Een training is opgebouwd uit bouwstenen. Een methodiek is één van die bouwstenen in de vorm van een coachend element.
Kan ik ook losse trainingsmodules of begeleidingstrajecten bij je afnemen?
Dat is zeker mogelijk. Wel hecht ik er waarde aan een kennismakingsgesprek om een eerste indruk te hebben van de organisatie, de mensen die er werken en over de aanleiding van het verzoek.
Wat is de locatie tijdens trainingen, begeleidingstrajecten en/of teambuildingen?
Positive Supply heeft geen trainingslocatie voor groepen. De locatie bepalen we hierom in onderling overleg. Het kan binnen de eigen muren. Voordeel is geen extra reistijd. Nadeel is dat je niet echt weg bent van je werkplek. De andere optie is dat ik in overleg met jullie wensen een werklocatie reserveer. De kosten hiervoor worden doorbelast.
Financieel
Hoe verloopt de facturatie?
Bij zakelijke contacten verloopt de facturatie voor analyse, begeleidingstrajecten, teambuildingen en trainingen vooraf, mits het aantal uur of de omschrijving van de opdracht waar het bedrag op gebaseerd is, van te voren is vastgesteld. Heb je een voorkeur voor facturatie op basis van de daadwerkelijk verrichtte uren, dan ontvangt u aan het einde van de betreffende maand een maandfactuur.
Kan ik geld terugkrijgen als het geen resultaat heeft opgeleverd?
Coaching is geen resultaatgerichte vorm van dienstverlening. Wel heb ik als coach een inspanningsverplichting. Dit betekent dat ik naar beste kunnen, met de nodige zorgvuldigheid en met de vakkennis waar ik over beschik je begeleidt. Tijdens de sessies houd ik door middel van tussentijdse evaluaties de rode draad van je hulpvraag-wens in de gaten en bespreek deze met je. Heb je het gevoel, dat ik niet goed functioneer, bespreek dit dan alsjeblieft. Voelt het niet goed, volg dan de procedure van de Wkkgz. In het bijgevoegde stappenplan (CAMCoop-Klachtproces-Client.pdf) vind je de informatie hoe dit is opgebouwd en welke onafhankelijke instanties hierin zijn opgenomen.
Kan ik de kosten declareren?
Op dit moment is het niet mogelijk om de kosten via de zorgverzekeraar te declareren. Werk je in loondienst, dan is het wellicht mogelijk om de vraag bij je leidinggevende en/of P&O neer te leggen. Een organisatie heeft vaak geld gereserveerd voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling, waaronder coaching kan vallen. In grote lijnen kun je aangeven wat je reden voor coaching is. Zij mogen inhoudelijk niet voorafgaand of tussentijds informatie vragen. Ik kan je in dit gedeelte begeleiden tijdens het gesprek.